THE FOOD ACQUISITION PROGRAM AS AN INDUCER OF FOOD SOVEREIGNTY

Abstract

The objective of this work is to analyze the Food Acquisition Program (FAP) in Mato Grosso, in the modality of Purchase with Simultaneous Donation, emphasizing diversified production, family consumption and promotion of food sovereignty among peasants and people which benefit from the program. Four main methodological procedures were adopted: I) bibliographical and documentary research; II) data collection; III) elaboration of cartographic representation and; IV) analysis of primary and secondary data. The primary data was collected from February to July 2016 through semi-structured interviews with peasant leaders who accessed or accessed the FAP and the secondary ones at the National Supply Company (Conab). It was verified that the FAP acts in the social inclusion by strengthening the peasants agriculture that produces food of quality and in sufficient quantity to attend the consumption of their own family, with possibility to commercialize the surplus. Therefore it is concluded that food sovereignty affirms the right of peasants and people served by the program to a culturally appropriated food and to the resources to produce food, thus reducing their dependence on capitalist markets.

Keywords: Public policy, food production, social assistance.

Author Biographies

Mauricio Ferreira Mendes, Universidade Federal do Tocantins, Araguaína (TO), Brasil

doutorado em Geografia pela UFG/IESA. É professor do curso de Geografia da Universidade Federal do Tocantins (UFT), câmpus Araguaína, e colaborador do programa de mestrado em Demandas Populares e Dinâmicas Regionais (PPGDire). Atua nas áreas de biogeografia, conservação da biodiversidade, agroecologia,
políticas públicas de desenvolvimento rural e soberania alimentar. Integra o grupo de pesquisa Serpegeo da UNEMAT. Líder do grupo de pesquisa Análise da paisagem, conservação da biodiversidade e agroecologia na Amazônia Legal (GeoPaisagem).

Sandra Mara Alves da Silva Neves, Universidade Estadual do Tocantins, Cáceres (TO), Brasil

Doutorado em Ciências (Geografia) pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (2006) na área de concentração Gestão e Planejamento Ambiental e estágios de pós-doutorado em Geografia na Universidade Federal do Rio de Janeiro (2016) e em Ecologia de Paisagem na Universidad Complutense de Madrid (2017). Atualmente é professora adjunta da Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT, lotada no Campus Jane Vanini, na cidade de Cáceres/MT e docente permanente nos Programas de pós-graduação stricto sensu em Ambiente e Sistemas de Produção Agrícola e Geografia, ambos da UNEMAT, sediados respectivamente nos Campi de Tangará da Serra e Cáceres. Atua principalmente nos seguintes temas: Geotecnologias aplicadas a detecção de mudanças na cobertura vegetal e uso da terra, Planejamento Ambiental e
Paisagem.

Tamires da Silva Machado, Instituto Federal do Mato Grosso, Campo Novo dos Parecis (MT), Brasil

Mestra em Ambiente e Sistemas de Produção Agrícola pela Universidade do Estado de Mato Grosso (2019). Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Agronomia, atuando principalmente nos seguintes temas: sensoriamento remoto, geotecnologias, índice de vegetação, agricultura familiar e pluviometria. Atualmente docente do Instituto Federal de Mato Grosso.

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Published
25/10/2019
How to Cite
MENDES, Mauricio Ferreira; NEVES, Sandra Mara Alves da Silva; MACHADO, Tamires da Silva. THE FOOD ACQUISITION PROGRAM AS AN INDUCER OF FOOD SOVEREIGNTY. Mercator, Fortaleza, v. 18, oct. 2019. ISSN 1984-2201. Available at: <http://www.mercator.ufc.br/mercator/article/view/e18024>. Date accessed: 29 mar. 2024. doi: https://doi.org/10.4215/rm2019.e18024.
Section
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