COFFEE TERRITORIALIZATION IN CAPARAÓ CAPIXABA

  • Beatriz Carvalho Tavares Universidade Federal do Paraná
  • Marcello de Barros Tomé Machado Universidade Federal Fluminense
  • Vander Valduga Universidade Federal do Paraná

Abstract

Brazil has several regions shaped by the insertion of the coffee economy, an arrangement that highlights the coffee production chain as a structuring element of the territory. This article aims to characterize the territorialization of the coffee production chain in the Caparaó Capixaba region. The qualitative, exploratory, descriptive, and ethnographic research is divided into three stages: bibliographic, fieldwork and interviews. The field research lasted from November 2020 to January 2021. The interviews, conducted online, occurred between September and November 2021. The respondents were 15 coffee producers in the municipalities of Iúna and Irupi, in Caparaó Capixaba, Brazil. Consequently, the formation of Caparaó territoriality from the region's historic coffee culture is evident. Thus, the study increases the understanding of the production, consumption, and commercialization of the region's coffee. Some essential factors considered are the appropriation of space by producers, resignification of practices and territory through work, reinforcement of local identity, formation of the coffee landscape and subsequent productive differentiation through the
focus on specialty coffees. Finally, visibility is given to coffee growers' protagonism in a region neglected in recent decades due to low quantitative productivity but which boasts expressive results in agroecological, family and specialty coffee production. 



Keywords: Appropriation. Identity. Work. Landscape Coffee Production.

Author Biographies

Beatriz Carvalho Tavares, Universidade Federal do Paraná

Mestra em Turismo pela Universidade Federal Fluminense. Doutoranda em Geografia pela Universidade Federal do Paraná. Docente do Ensino Básico, Técnico e Tecnológico em Gastronomia pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Farroupilha.

Marcello de Barros Tomé Machado, Universidade Federal Fluminense

Doutor em Geografia pela Universidade Federal Fluminense. Docente da Faculdade de Turismo e Hotelaria e do Programa de Pós-Graduação em Turismo da Universidade Federal Fluminense.

Vander Valduga, Universidade Federal do Paraná

Doutor em Geografia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Docente da Faculdade de Turismo e dos Programas de Pós-Graduação em Turismo e em Geografia da Universidade Federal do Paraná.

References

ALAOUI, Y.; ABAKOUY, M. L’identité: de la sociologie aux sciences sociales. BARATARIA - Revista Castellano-Manchega de Ciencias Sociales, n. 22, pp. 201-213, 2017. Disponível em: http://dx.doi.org/10.20932/barataria.v0i22.310 Acesso em: 02 dez. 2021.
ANDRADE, H. C. C. de; ALCÂNTARA, V. de C.; ALDANO, A. P. de M.; SANTOS, A. C. dos. Atribuição de sentidos e agregação de valor: insumos para o turismo rural em regiões cafeicultoras. Revista Brasileira de Ecoturismo, v. 8, n. 2, 2015. Disponível em: https://periodicos.unifesp.br/index.php/ecoturismo/article/view/6441 Acesso em: 1 abr. 2022.
ANDREOTTI, G. Paisagem Cultural. Curitiba: Editora UFPR, 2013, 224p.
ARGOLLO FERRÃO, A. M. de. Arquitetura do café. Campinas [SP]: Editora da Unicamp; São Paulo [SP]: IMESP, 2004, 296p.
ARGOLLO FERRÃO, A. M. de. Sistemas territoriais integrados e a paisagem rural no Brasil. Identidades: território, proyecto, patrimonio, 2016, n. 6, p. 176-209.
BATISTA, C. M. Memória e identidade: Aspectos relevantes para o desenvolvimento do Turismo Cultural. Caderno Virtual de Turismo, vol. 5, núm. 3, 2005, pp. 27-33.
BARDIN, L. Análise de conteúdo. Presses Universitaires de France, 1977, 141p.
BERQUE, A. Cinq propositions pour une théorie du paysage. Seyssel: Champ Vallon, 1994, 421p.
BESSE, J-M. O gosto do mundo: exercícios de paisagem. Editora UERJ: Rio de Janeiro, 2014, 234p.
BRADLEY, H. Fractured identities. Cambridge: Polity Press, 1996, 331 p.
BRENNAN, J. C.; ALTER, T. R. (Orgs.). Theory, practice and community development. New York: Routledge, p. 78-97, 2013.
BSCA. Associação Brasileira de Cafés Especiais. Regiões. 2021. Disponível em: https://brazilcoffeenation.com.br/region/list Acesso em: 25 nov. 2021.
CASCUDO, L. da C. História da Alimentação no Brasil. São Paulo: Global Editora, 2004, 411p.
CAUQUELIN, A. L'invention du paysage. Presses universitaires de France, 2004, 192 p.
COSGROVE, D. A geografia está em toda parte: cultura e simbolismo nas paisagens humanas. In: CORRÊA, R.L.; ROSENDAHL, Z. (Org.) Paisagem, tempo e cultura. Rio de Janeiro: EdUERJ, 2004, pp. 92-123.
EMI, Euromonitor International Brasil. Café no Brasil: estabilidade no pós-crise. 27° ENCAFÉ - Encontro Nacional do Café, 2019. Disponível em: http://consorciopesquisacafe.com.br/arquivos/consorcio/consumo/Cafe_no_Brasil_Estabilidade_no_Pos_Crise.pdf Acesso em: 27 de agosto de 2021.
FIGUEIREDO, M. G. D.; ALVES, C. D. C. Análise de preços do café no mercado internacional. Revista de Política Agrícola, v.1, n.1, p. 55, 2022.
GEERTZ, C. A interpretação das culturas. LTC: Rio de Janeiro, 1989, 212 p.
GIL, A. C. Métodos e técnicas de pesquisa social. 5ª ed. São Paulo: Atlas, 1999, 201 p.
GUIMARÃES, E. R.; DE CASTRO JÚNIOR, L. G.; ANDRADE, H. C. C. A terceira onda do café em Minas Gerais. Organizações Rurais & Agroindustriais, v. 18, n. 3, p. 214-227, 2016. Disponível em: https://www.redalyc.org/pdf/878/87849440002.pdf Acesso em: 1 nov. 2020.
HAESBAERT, R. Território e multiterritorialidade: um debate. Revista GEOgraphia. Niterói, v. 9, n.17, pp. 19-46, 2007. Disponível em: https://periodicos.uff.br/geographia/article/view/13531/8731 Acesso em: 03 de novembro de 2020.
IANNI, O. Origens agrárias do Estado Brasileiro. São Paulo: Brasiliense, 2004, 256 p.
ICO. International Coffee Organization. World Coffee Consumption. 2021. Disponível em: http://www.ico.org/prices/new-consumption-table.pdf Acesso em: 22 nov. 2021.
INPI. Instituto Nacional de Propriedade Industrial (Brasil). Resolução da Denominação de Origem “Caparaó” para café de 02 de fevereiro de 2021. Disponível em: https://www.gov.br/inpi/pt-br/central-de-conteudo/noticias/inpi-concede-denominacao-de-origem-para-cafe-do-caparao Acesso em: 02 de fevereiro de 2021.
KOZEL, S. Geopoética das paisagens: olhar, sentir e ouvir a “natureza”. Caderno de Geografia, v. 22, n. 37, pp. 65-78, 2012. Disponível em: http://periodicos.pucminas.br/index.php/geografia/article/view/3418/3866 Acesso em: 06 de dezembro de 2021.
LÓPEZ, J. J. R. La apropiación simbólica del territorio. Una tradición actualizada desde la nueva geografía cultural. Revista Geográfica Venezolana, v. 59, n. 2, pp. 434-447, 2018. Disponível em: https://www.redalyc.org/journal/3477/347760473010/html/ Acesso em: 11 de dezembro de 2022.
MAGNANI, J. G. De perto e de dentro: notas para uma etnografia urbana. Revista Brasileira de Ciências Sociais, v. 17, n. 49, p. 11-29, 2002. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S0102-69092002000200002 Acesso em: 12 de março de 2021.
MASSINI, V. S.; VALE, C. C. do; FONSECA FILHO, R. E. Uma visão da gestão da oferta do Turismo de Natureza no Parque Nacional do Caparaó (ES/MG). Caderno Virtual de Turismo, v. 21, n. 3, p. 17-32, 2021. Disponível em: http://dx.doi.org/10.18472/cvt.21n3.2021.1838 Acesso em: 06 de abril de 2021.
MONTES, L. F. D. Território cafeeiro: transformações da paisagem e configuração de um habitat urbano-rural no Departamento de Risaralda, Colômbia. Dissertação (Mestrado em Geografia) – Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Presidente Prudente, 2016, 196f. Disponível em: https://repositorio.unesp.br/handle/11449/148680 Acesso em: 12 de agosto de 2022.
PEREIRA, S. P.; BARTHOLO, G. F.; GUIMARÃES, P. T. G. Cafés especiais: iniciativas brasileiras e tendências de consumo. Belo Horizonte: Epamig, 2004. 80 p.
PINHEIRO, A. C. T. Perfil sensorial e repetibilidade de provadores de cafés especiais em Minas Gerais. Tese (Doutorado em Fitotecnia) - Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2019, 87f. Disponível em: http://www.sbicafe.ufv.br/bitstream/handle/123456789/12488/Tese_Aracy%20Camilla%20Tardim%20Pinheiro.pdf?sequence=1&isAllowed=y Acesso em: 12 de maio de 2021.
RAFFESTIN, C. Por uma Geografia do Poder. São Paulo: Ática, 1993, 136f.
REQUIER-DESJARDINS, D. Territoires - Identités - Patrimoine: une approche économique?. Développement Durable & Territoires, v. 11, n. 2, 2021. Disponível em: http://dx.doi.org/10.4000/developpementdurable.17448 Acesso em: 27 de dezembro de 2021.
RÍOS, M. A. G. Territorialidades en la ciudad-región Eje Cafetero, Colombia. Territorios, n. 42, pp. 1-24, 2020. Disponível em: http://www.scielo.org.co/pdf/terri/n42/2215-7484-terri-42-6.pdf Acesso em: 27 de dezembro de 2021.
SANTOS, E. M. B. Parque Nacional do Caparaó: histórias de um lugar. Historia Ambiental Latinoamericana y Caribeña (HALAC) revista de la Solcha, v. 3, n. 1, p. 117-143, 2013. Disponível em: https://www.halacsolcha.org/index.php/halac/article/view/171 Acesso em: 4 de novembro de 2020.
SIC. Coffee of the Year 2021. Semana Internacional do Café, Minas Gerais: Café Editora, 2021. Disponível: https://semanainternacionaldocafe.com.br/br/coffee-of-the-year-2021/ Acesso em: 15 de abril de 2022.
SIMÃO, J. B. P.; PELUZIO, T. M. de O.; ZACARIAS, A. J.; PEREIRA, I. M.; SALUCI, J. C. G.; OLIVEIRA, M. J. V. de; GUIDINELLE, R. B. (orgs.). Cafeicultura do Caparaó: Resultados de Pesquisas. Alegre, ES: Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo, 2017, 232 p.
TAVARES, B. C. O protagonismo das comunidades produtoras de café no desenvolvimento turístico do Caparaó Capixaba. Dissertação (Mestrado em Turismo) - Universidade Federal Fluminense, Niterói, 2022, 135f. Disponível em: http://www.ppgtur.uff.br/images/documentos/Beatriz_Tavares_Dissertacao.pdf Acesso em: 23 de outubro de 2022.
TAVARES, B. C.; ARGOLLO FERRÃO, A. M. de. Apontamentos sobre a Arquitetura de cafés especiais no Caparaó Capixaba. GEOgraphia, v. 24, n. 52, 2022. Disponível em: https://doi.org/10.22409/GEOgraphia2022.v24i52.a50112 Acesso em: 20 de outubro de 2022.
TUAN, Y. F. Space and Place: The Perspective of Experience. Minneapolis, MN: University of Minnesota Press, 1977.
TUAN, Y. F. Topophilia: A study of environmental perceptions, attitudes and values. Columbia University Press, 1990, 260f.
TUAN, Y. F. Lugar: Uma perspectiva experiencial. Geograficidade, v. 8, n. 1, p. 4-15, 2018. Disponível em: https://doi.org/10.22409/geograficidade2018.81.a27150 Acesso em: 18 de junho de 2021
VALENCIA-GALVEZ, L. Territorio, espacio social e identidad comunitaria. Una mirada antropológica. Revista Inclusiones, v. 4, SI, p. 27-36, 2017. Disponível em: https://revistainclusiones.org/index.php/inclu/article/view/642 Acesso em: 18 de junho de 2021.
ZAGO, O. S. Espacio, territorio y territorialidad: una aproximación teórica a la frontera. Revista Mexicana de Ciencias Políticas y Sociales, Universidad Nacional Autónoma de México, Nueva Época, Año LXI, n. 228, septiembre-diciembre, 2016, pp. 27-56. Disponível em: https://www.redalyc.org/pdf/421/42149082003.pdf Acesso em: 18 de junho de 2021.
Published
25/04/2023
How to Cite
TAVARES, Beatriz Carvalho; MACHADO, Marcello de Barros Tomé; VALDUGA, Vander. COFFEE TERRITORIALIZATION IN CAPARAÓ CAPIXABA. Mercator, Fortaleza, v. 22, apr. 2023. ISSN 1984-2201. Available at: <http://www.mercator.ufc.br/mercator/article/view/e22006>. Date accessed: 26 apr. 2024. doi: https://doi.org/10.4215/rm2023.e22006.
Section
ARTICLES